Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Petsamo – murtunut unelma

Uusi kirja jouluksi 2019 

                         

Petsamon liittämisestä Suomeen tulee kuluneeksi 100 vuotta. Se ehti olla osana maata runsaat kaksikymmentä vuotta vv. 1921-1944, koki kolme sotaa, tuhoutui ja katosi rajan toiselle puolelle. Petsamo jätti jälkeensä arvokkaan perinnön koko maalle ja erityisesti Lapille. Sieltä saivat alkunsa ja vauhtinsa matkailu, kaivosteollisuus, luonnonsuojelu ja monet muut tämän päivän elämään keskeisesti kuuluvat toiminnat.  Lappilainen kustantaja Väyläkirjat on julkaissut jouluksi tiiviin tietopaketin Petsamon historiasta, sen kiihkeästä rakentamisesta ja merkityksestä nuoren tasavallan kehitykselle, sodista, muistoista ja hieman nykyisyydestäkin.  ”Murtunut unelma Petsamosta”-kirja julkistetaan Rovaniemellä 4.12. 2019 ja se tulee jakeluun joulukuun 2. viikolla.

Kirjassa on kaikkiaan 334 sivua, runsaasti kuvia, karttoja ja aikalaisdokumentteja.  Sen on toimittanut ja koonnut Tuomo Korteniemi pääasiassa Erkki Liljan teksteistä ja taltioinneista. Petsamon historiasta, vuosisateisesta haaveesta yhteydestä Jäämerelle, tie- ja kulkuyhteyksistä, sotien dramaattisista tapahtumista ja niitä edeltäneistä haltuunotoista sekä kiihkeän rakentamisen ja kehityksen vuosikymmenistä on paljon uutta teksteinä, kuvina ja karttoina.

Liljan tietämystä täydentävät Jarmo Lahtisen artikkelit Petsamon Nikkelin vaiheista, Seppo J. Partasen runsaasti kuvitettu juttu Petsamon Lapin matkailun alkukotina, Veli-Pekka Lehtolan artikkeli ”Kaipaukseni maa” Petsamon kirjallisuudesta, Topi Kunnarin artikkelit Petsamon evakkojen kärsimyksistä, asuttamisesta sekä nykyisyydestä sekä Kalevi Mikkosen osio sodan ajalta Maire Mikkosen elämänvaiheista Petsamossa, evakkotaipaleista ja Jäniskosken voimalaitoksesta.

Lapin keskeiseksi elinkeinoksi nykyisin noussut matkailu moninaisin muine palveluineen syntyi Jäämeren tien seurauksena. Tielaitos rakensi teiden ja siltojen lisäksi matkailumajoja ja kestikievareita, joista osa toimi rakennustöiden aikana työväen majoitustiloina. Petsamosta ja Inarin kunnista muodostui 1920-luvulla opetus- ja koulutuskenttä, jossa opittiin matkailijoiden palveleminen, opastaminen ja kuljettaminen. Pari vuorokautta kestävien juna- ja linja-automatkojen lisäksi pantiin alulle lentoliikenne; kiireinen matkailija pääsi välirauhan aikana Helsingistä Petsamon Yläluostarin kentälle kahdeksassa ja puolessa tunnissa ”Petsamon pikalinjalla”.

Vision Lapista ja Petsamosta matkailumaana loi Suomen Matkailijayhdistyksen pääsihteeri Carl  Wolter Stenbäck (1894 – 1956). Hän koki omakohtaisesti Venäjän ja Siperia vankileirit, pakolaisuuden, tuli itsenäisyyden jälkeen rakentamaan nuorta tasavaltaa, ”osasi vaieta seitsemällä eri kielellä”, loi yhteistyöverkoston valtiovallan, VR:n ja liikennöitsijöiden, Metsäntutkimuslaitoksen, ulkomaiden matkailuorganisaatioiden jne. kanssa ja lopulta vetäytyi tiettömälle erämaatilalle Inariin talviisodan tuhottua suuren osan hänen elämäntyöstään. Kirjan nostaa historiaan hukkuneen Stenbäckin elämäntyön ansaitsemaansa arvoon nykymatkailun rakentajana 1920- ja 1930-luvuilla.

”Murtunut Petsamo”-kirjan ohjehinta on 25 euroa. Lisätietoa kirjasta ja sen saatavuudesta löytyy kustantaja Väyläkirjat Oy:n sivuilta http://www.vaylakirjat.fi/ .

 

Kirjan sisältö:

*******

Tietoja, kuvia ja dokumentteja Petsamosta  2018

          Petsamo ja yhteys Jäämerelleon taas ajankohtainen

 

Historia toistaa jälleen itseään. Rautatieyhteys Rovaniemeltä Jäämeren rannalle on noussut taas otsikoihin. Ratasuunnitelmia tehdään, päämäärästä ja radan kannattavaisuudesta kiistellään kuten pian sata vuotta sitten. Tieyhteys Jäämerelle on paljon vanhempi haave, joka nousi esille monesti 1800-luvun loppupuolella ja toteutuikin Petsamon tultua Suomelle 1921.

Rovaniemen Maakuntakirjaston järjestämä luentosarja "Kadonnutta Petsamoa etsimässä" on vetänyt paljon kuulijoita. "Petsamo, Lapin matkailun alkukoti" esitystäni oli kuulemassa ja katsomassa satakunata ihmistä eli niin paljon, kun kirjaston luentosaliin mahtuu. Esittelin Petsamon matkailun historiaa ja sen heijastumia nykymatkailun menestykseen vanhojen kuvien, karttojen ja kirjojen avulla.

Tietoa ja kuvia Petsamon matkailun historiasta löytyy sivuiltani klikkaamalla vasemmalla otsikkoa "Lapin matkailu 100"

Lapin Maakuntamuseossa Arktikumissa on vuoden 2017 lopulla avautunut pysyvä näyttely Petsamosta, sen historiasta, matkailusta, kaivostoiminnasta, kalastuksesta, koltista ja kiivaista kasvun vuosista 1920- ja 1930-luvuilla.

Näyttelyssä on esillä kymmenkunta sinne luovuttamaani historiallista dokumentti. Suurin osa niistä on peräisin Suomen Matkailijayhdistyksen kokoelmista. Hankin lisää Petsamoon liittyvää aineistoa tehdessäni "Petsamo, siellä kuljimme kerran" kirjaa 2000-luvun alkuvuosina. 

Tässä muutama kuva Petsamon vanhoista dokumenteista Maakuntamuseon näyttelyssä:

Petsamon matkailun kirjoja ja esitteitä 1930-luvulta. Alla vasemmalla Liinahamarin hotellissa töissä olleen Kyllikki Suensaaren kokoamia kuva-albumeita ja oikealla Petsamon matkailu- ja muistopinssejä, joista osa tehtiin lähinnä saksalaisille sotilaille ja niitä myytiin muun muassa Matkailijayhdistyksen majoilla ja hotellleissa.

 

Petsamo – Suomi Jäämeren rannalla, perusnäyttely Lapin Maakuntamuseossa Arktikumissa Rovaniemellä, avoinna kesäkuukausina joka päivä klo 9-18, muulloin 10-18 (ma suljettu).

Petsamon luostari ja kolttasaamelaiset kuvanäyttely Lapin Ortodoksiseurakunnan keskuskirkon Petsamo-salissa Ounasvaarantie 16 Rovaniemi. Näyttelyyn voi tutustua silloin, kun kirkossa on toimintaa, lappi@ort.fi

Netistä löytyy:

"Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa" Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston karttanäyttely löytyy Lapinkävijät-sivustolta, jossa on paljon muutakin Lappiin liittyvää.  Karttanäyttely kiertää Lapin kirjastoja ja se on nähtävissä 2018 Kolarissa kesäkuussa, Sodankylässä elokuussa, Kemissä syyskuussa ja Savukoskella lokakuussa. Alla linkkiosoite nettinäyttelyyn:  http://lapinkavijat.rovaniemi.fi/ 

        

Rovaniemen kaupungin kirjasto on koonnut yli 200 nimikkeen julkaisuluettelon Petsamoa käsittelevistä kirjoista ja lehtiartikkeleista. Linkki julkaisuluetteloon löytyy karttanäyttelyn alkupuolelta. (avaa yllä oleva linkki ja etsi)

 

Tarinoiden Inari sivustolla on runsaasti Inarin kirjaston kokoamia ja tallentamia valokuvia ja ihmisten kertomia muistelmia myös Petsamosta. Sivusto löytyy osoitteesta http://www.tarinoideninari.fi.

 

Muistoja Petsamosta; Petsamo Seuran nettisivustolta Turjanmeren maa löytyy paljon tietoa ja valokuvia Petsamosta. Osoite on https://www.petsamoseura.net/.

Petsamo ja yhteys Jäämerelle kiinnostaa; Suomen ja erityisesti Lapin matkailu on perintöä Petsamosta. Lue juttu Matkailulehdestä 2/2018 sivulla 80. Klikkaamaa linkkiä alla.

Matkailulehti 2.2018

Petsamon vanhat kartat kirjana

 Petsamon alueen vanhat kartat on julkaistu kustannusliike Atlasartin kirjasarjassa ”Kielletyt kartat”. Yli 30 Petsamo kartan lisäksi kirjassa on aiempia karttakirjoja täydentäviä karttoja Itä-Karjalasta ja Karjalan kannakselta sekä tietoa, kuvia ja karttoja suomalaisten sodan ajan kartoituksista. Sarjassa ovat aiemmin ilmestyneen kirjat ”Karjala 1928-1944”, ”Luovutetun karjalan kylät ja tilat” sekä ”Itä-Karjala 1941-1942".

 Kirjan ovat toimittaneen Erkki-Sakari Harju ja Risto Pekkanen. Suurin osa Petsamon alueen 1:20 000 topografikartoista on painettu vuonna 1941, mutta niiden esittämä tietous on 1930-luvulta eli välirauhan aikainen valtava rakentaminen esimerkiksi Liinahamarissa ei kartoissa näy. Saksalaiset tekivät näiden karttojen pohjalta omat 1:50 000 kartat Petsamosta jatkosodan aikana.

Kirja on isokokoinen; sivun leveys 24 cm ja korkeus 34 cm ja kartat pääsevät näin hyvin esille. Sivuja on kaikkiaan 160. Kirjan tuotenumero on ISBN: 978-952-5671-34-6 ja kustantajan hintasuositus 49 euroa.


Petsamon muistotkin ovat antiikkia

Missä ovat Kolttaköngäs, Liinahamari, Nurmensetti, Kalastajasaarento, Vaitolahti, Heinäsaaret, Trifona, Luostari, Kolosjoki, Salmijärvi, Kuvernöörinkoski ja monet muut tarunhohtoiset Petsamon paikat? Sen kertovat Seppo J. Partasen kokoaman ”Petsamo, siellä kuljimme kerran”-kirjan teksti, kuvat ja kartat. Kirjassa on runsaasti aiemmin julkaisemattomia kuvia Petsamon Suomi-ajasta.

Petsamo liitettiin Suomeen vuoden 1921 alussa  ja 24 vuotta myöhemmin se menetettiin. Petsamo jätti Suomelle muutakin kuin katkeransuloiset muistot. Alue kehittyi valtavasti, nikkelilöytöjen takia se joutui kansainvälisen politiikan keskiöön ja sotien seurauksena menetettiin. Kirja ”Petsamo, siellä kuljimme kerran” kertoo sanoin, kuvin ja kartoin Petsamon tulosta Suomeen, nopeasta kehityksestä ja sodan järkyttävistä tapahtumista. Kirjan on kustantanut Hipputeos Oy.

                               

Keskeisintä kirjassa on kulkeminen ja matkailu, sillä Lapin matkailun alku on myyttisessä Kolttakönkäässä. Valtio luovutti Paatsjoen rannalla sijainneen pienen Kolttakönkään matkailumajan Suomen Matkailijayhdistykselle 1922. Tästä alkoi koko maan matkailun rakentaminen pala palalta ja vuosi vuodelta. Seuraavan vuosikymmenen lopulla saavutettiin jo kansainväliset mitat. Petsamossa kerättyjen kokemusten pohjalta SMY ryhtyi 1930-luvulla rakentamaan Aulankoa, Punkaharjua, Terijokea, Suursaarta, Kolia, Tolvajärveä, Pohjanhovia, Pallasta, Kilpisjärveä, Inaria ja monta muuta kohdetta.

 

                                         

Petsamo-Rovaniemi ja  Liinahamarin merkit ovat metallisia rintamerkkejä, Liinahamarin  satamamerkistä tehtiin sekä vaatteisiin ommeltava että kirjeensulkijamerkki. Alla asevelimerkki jatkosodan ajalta ja sitä käytivät eniten saksalaiset sotilaat.

 

 

 

         

                                                               Retkeilyä ja kalstusta Petsamossa                                    

              

Petsamon matkailu kasvoi vauhdikkaasti 1930-luvulla ja sitä kehitettiin monella tavalla. Pekka Brofeldt kirjoitti kalastusoppaita ja Örnulf Tigerstedt kartoitti Liinahamarin ympäristön retkeilyreitit.  Oikealla linja-atutojen aikatauluja Rovanimeltä Petsamoon vuonna 1939. Koko Suomen matkailu sai Petsamosta uuden valttikortin ja sieltä sai alkunsa Lapin matkailun kehitystyö. Petsamo jätti hyvän perinnön, vaikka se menetettiin sotien seurauksena.

Petsamon merkitys Lapille ja koko Suomelle on ollut suuri. Liinahamarin sataman kautta kulki valtava määrä tavaraa. Petsamosta sai alkunsa Lapin matkailu, joka jo 1930-luvulla saavutti kansainväliset mitat. Kirjailijat, toimittajat, valokuvaajat, ja tiedemiehet loivat myytin Petsamosta. Myytin varjoon jäi kolttien kulttuurin ja muu menneisyys.

 Sodan jälkeen kului yli 40 vuotta rakentaa raunioitunut Lapin matkailu samalle tasolle. 1930-luvulta peräisin olevien Rovaniemi – Liinahamari automatkakuvausten vastapainoksi kirjan tekijä on ottanut vastakkaiseen suuntaan opastavan marssireittikuvauksen ”Puna-armeijan marssiopas Suomeen 1939”-kirjasta. Talvisodassa vaurioituneet matkakohteet rakennettiin uudelleen ja neljän vuoden päästä ne olivat raunioina jälleen.

Kirjan vanhin artikkeli on T.I. Itkosen kuvaus venematkasta Inarijärveltä Jäämerelle v. 1913 ja tuoreimmat norjalainen kertomus Saksan armeijan pakenemisesta Petsamosta Norjaan 1944 sekä Leif Rantalan matkakuvaukset viime vuosilta. Harvinaista antia ovat otteet Petsamon kartoista, jotka sodan jälkeen hävitettiin. Kirjan kuvat ovat osin nelivärisiä. Kirjassa on 168 sivua sekä noin 120 valokuvaa ja karttaa. Kustantajan suositushinta on 34 euroa.

Petsamo automerkeistä 

               

                

 

                        

 

Yleisen Autoliiton jääkarhunkuvalla varustettu automerkki otettiin käyttöön 1930-luvun puolivälissä ja sitä sai ostaa kiinnitettäväksi auton etusäleikköön Liinahamarin matkailuhotellista. Merkit valmistettiin Helsingin Kaisaniemenkadulla Veljekset Sundqvistin kultasepänliikkeessä. Merkkejä meni kaupaksi vuonna 1935 toistasataa, seuraavana vuonna 300 kappaletta ja 1939 tilattiin 1000 kappaleen myyntierä.

Inarissa asuva korutaiteilija Tytti Bräysy osti itselleen Arvo Sundqvistin työkalut sekä joidenkin vanhojen merkkien aihiot, mukana myös Petsamo automerkki. Tytti lahjoitti yhden kokoelmissaan olevista merkeistä loppuvuonna 2013 Nikkelin kaupunginmuseolla.

Yllä oleva uutinen julkaistiin paikallislehti Inarilaisessa 18.12.2013.  Uutisen ilmestymisen jälkeen lehti sai uutta tietoa Petsamo automerkeistä:

Toinen merkeistä ”The Polar Tour” on Ivalon Kirjatalon 1970-luvun lopulla teettämä ”jälkipainos” vanhasta Petsamo automerkistä. Timo Hyvärinen sai  Finnairin johtaja Gunnar Korhoselta alkuperäisen merkin, jonka pohjalta hän suunnitteli uuden merkin ja teetti sen Helsingissä Tillanderin kultasepänliikkeessä. Metallisia merkkejä tehtiin vain satakunta, mutta kaksispuoleisia autoon ikkunaan liimattavia tarramerkkejä painettiin paljon enemmän. Merkkejä myytiin Ivalon Kirjatalossa Lappiin ja Pohjois-Norjaan matkaaville autoturisteille, joita 1970-luvulla oli paljon. 

 Petsamo, siellä kuljimme kerran

Kirjaa ilmestynyt 2010 ja kirja on kustantaja Hipputeos Oy:ltä loppunut. Kirjaa voi saada ostettua divareista, katso myös Hipputeoksen luettelo:

http://www.hipputeos.fi

 

Syyskuun puolivälissä 2010 ilmestynyt kirja sai  paljon kiitosta niin julkiselta sanalta kuin lukijoiltakin. Tässä muutamia henkilökohtaisia viestejä lukijoilta ja niiltä, jotka auttoivat kirjan syntymisessä antamalla kuvia tai tekstioikeuksia:

                      

Tervehdys, Seppo!
 
Tilasin Hipputeoksen kautta Petsamo...siellä kuljimme kerran -kirjan.

Aiemmin en ole enemmälti lukenut Petsamo-kirjallisuutta, mutta tietäen sinun eksaktin ja selkeän kirjoitus- ja toimitustavan, en epäröinyt hankkia kirjaa. Valitettavan usein tänä päivänä kirjat tuodaan markkinoille mahdollisimman nopeasti, jolloin asiavirheellisyys ja taiton huolimattomus lisääntyvät. Samalla kirjan johdonmukaisuus kärsii.
Jälleen kiitän sinua, Seppo, onnistuneesta kirjasta. Retkeily-/matkailuihmisenä erityisesti mieltäni ilahduttivat ko. aihealueita sekä vanhoja rakennuksia ja tiestöä käsittelevät artikkelit.
  
Toivottavasti jatkossakin saamme nauttia johdonmukaisesti kirjoitetuista kirjoistasi.

Matti Muukkonen

 

Luin lahjaksi saamani Petsamo-kirjan viime viikon aikana, kun olin
työkeikalla Oulussa.
Kirja on hyvin mieluinen ja olen varma, että se ottaa paikkansa
Petsamo-kirjallisuudessamme.
 
Kiitos
t. Antti Peronius

 

Kiitos erinomaisen kiinnostavasta Petsamo-kirjastasi.

Olen lukenut kirjaa suurella mielenkiinnolla.

Kirjan teksti  eri aiheineen ovat mielenkiintoisia ja taitto, kuvat ym. ovat korkeatasoisia.

Eli kaiken kaikkiaan loistava lahjakirja Lapista ja sen historiasta kiinnostuneille.

Isäni olisi ollut varmaankin hyvin tyytyväinen kuviensa tämänkaltaisesta käytöstä liittyen Lapin matkailun alkuvaiheisiin.

terveisin Hartti Hämäläinen

 

Kaksi uutta kirjaa Petsamosta

Petsamon menneisyys ja nykyisyys kiinnostaa edelleen suomalaisia. Palanen Jäämeren rannikkoa ehti olla Suomella runsaat 20 vuotta ja se menetettiin kohta 70 vuotta sitten sotien seurauksena. Alue on noussut uudelleen arvoonsa öljykenttien, uusien laivaväylien ja taloudellisten yhteistyöpyrkimysten myötä.

Äskettäin on ilmestynyt kaksi uutta kirjaa Petsamosta ja molemmat antavat arvokasta lisätietoa alueen menneisyydestä ja nykyisyydestä.

Mikko Uola  PETSAMO 1939-1944

 

Viime sotien aikana Petsamo nousi maailmanpolitiikan keskiöön. Tätä aktiivisesti vaiettua aikaa käsittelee historiatutkija Mikko Uola 600-sivuisessa kirjassaan Petsamo 1939-1944. Kirjan kuvitus on rovaniemeläisen Hannes Hörkön ainutlaatuisen arvokkaasta kokoelmasta ja hänen itsensä toteuttama. Kirjan on julkaissut Minerva ja sen hinta näyttää eri liikkeissä ja nettikaupoissa vaihtelevat 35 – 45 euron välillä.

Kirja tuo runsaasti lisätietoa moniin sota-ajan tapahtumaan ja yhdistää ne laajempiin yhteyksiinsä. Uola paneutuu erityisesti syvällisesti suomalaisten ja saksalaisten yhteistyöhön, erimielisyyksiin ja suhteisiin. Hän kritisoi monessa paikassa Erno Paasilinnan kirjoissa olleita asiatietoja. Kirjan sisältö jakautuu kolmeen osaan; talvisota, välirauhan aika, jatkosota, joita täydentäävät yhteenvetoartikkelin Petsamon menetyksen kansainvälisestä taustasta ja venäläiskomennosta.

 

TURJAN VUONOILTA VIENANMERELLE

Menneisyys ja nykyisyys yhdistyvät kiintoisalla tavalla Helsingin Yliopiston metsätieteen laitoksen julkaisemassa kirjassa ”Turjan vuonoilta Vienanmerelle”. Kirja tarkastelee Petsamoa luonnon ja erityisesti kasvitieteen näkökulmasta. Runsas kuvitus koostuu valokuvien lisäksi Sven Lokan maalauksista. Kirjan sisältö koostuu seuraavista osioista: Niemimaan historia ja kulttuuri, Luonnonvarais hyödyntäminen, Meren ympäröimä niemimaa, Pohjoinen luonto sekä matkakertomus matkasta historiallisiin maisemiin kesällä 2011. Kirjan ovat toimittaneen Anni Vanhatalo, Pekka Niemelä, Timo Kuuluvainen ja Harri Vasander hintaan 20 euroa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2020 layout5 - suntuubi.com