Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Kestikievarin järjestyssäännöt

ja ruokaohjeet 1916

Teksti julkaistu Suomen Matkailijayhdistyksen  “Matkailulehden” numeroissa 4. ja 6. 1916

Rekikyytin lähdössä Laanilan kestikievarin pihasta 1930-luvulla. Matkalaisia saattamassa majatalon emäntä Elina Peronius. Kuva Max Peronius / Antti Peroniuksen arkisto.

Matkustavalle yleisölle tarkotettujen huoneiden tulee olla siististi sisustettuja. Niitä ei saa luovuttaa tanssi- ja huvitilaisuuksia varten eikä muihin yksityisiin tarkoituksiin.

Ovissa tulee olla ehyet lukot, ja ovet täytyy voida lukita sisäpuolelta.

Ikkunat tulee voida avata kesäiseen aikaan ja on ne varustettava n. s. tuulihaoilla. Talveksi asetetaan kahdenkertaiset ikkunat, jotka huolellisesti tukitaan. Ainakin yksi ikkunaluukku täytyy kuitenkin silloinkin voida avata.

Huoneet on joka päivä ja jokaisen matkustajan jälkeen siistittävä ja perinpohjaisesti tuuletettava sekä talvisin joka päivä lämmitettävä, vaikkei matkustajiakaan sattuisi olemaan.

Jokaisessa matkustajahuoneessa tulee olla: ainakin yksi neliskulmainen pöytä, tuolejä (mieluimmin puisia), vaatenauloja, peili, sylkylaatikko, lamppu, kynttilä ja tulitikkuja, vesikarahvi ja lasi, tuhkakuppi, sekä kuhunkin ikkunaan pitkät uutimet ja kierreuutimet, viimemainitut mieluimmin tummanväriset.

Sängyn, jonka tulisi olla mieluimmin raudasta, pitää olla vähintäin 2 mtr. pitkä ja 80 cm. leveä. Aluspatjojen tulee olla tasaisesti täydettyjä, niin ettei niissä ole kuoppia eikä kuhmuroita. Jos olkimatrasseja käytetään, on ne täytettävä pitkillä oljilla, ei pahnoilla, ja oljet on tarvittaessa muutettava. Vuode laitetaan niin etteivät nukkuvan kasvot tule päivän valoon päin, ja on vuoteessa käytettävä kahta lakanaa, joiden tulee peittää koko aluspatja ja jotka ynnä peite on vuoteen jalkapäässä työnnettävä aluspatjan alle. Sänkyvaatteet eivät saa olla kylmät eivätkä kosteat, ja on puhtaat sekä lakanat että tyynyjenpäällystät annettava jokaiselle matkustajalle. Sänkyvaatteiden tulee olla siistejä, ja on ne perinpohjiin tuuletettava vähintäin joka toinen viikko.

Oikealla kuva Laanilan kestikievarin huoneesta. Kuva Max Peronius/ Antti Peronius

Pesutelineen tulee olla tarpeeksi suuri ja on se pidettävä hyvin puhtaana. Siihen kuuluu pesuvati, vesikannu, saippuakuppi, ämpäri käytettyä pesuvettä varten sekä yöastia, jotka on joka päivä pestävä.

Jokaisen matkustajan tulee saada puhdas pyyheliina.

Vesikarahvin tulee olla aina täynnä raitista vettä, se on tarvittaessa huuhdottava sekä alati pidettävä puhtaana.

Sylkylaatikko täytetään joka päivä raikkaalla vedellä.

Syöpäläiset on hävitettävät. Hyvä keino syöpäläisiä vastaan on puun siveleminen öljyvärillä.

 

Ruoantarjoilun suhteen on katsottava, että pöytäliinat, pöytäastiat, veitsi, kahveli ja lusikka ovat aina puhtaat (niin ettei niissä näy pienintäkään pilkkua). Ruokaa valmistettaessa on myöskin noudatettava mitä suurinta puhtautta, (sillä yksinkertaisinkin ravinto tulee siten maukkaaksi).

Matkustavaa yleisöä varten tulee olla olemassa erityinen käymälä, joka on aina pidettävä siistinä ja jonka tulee olla sulettava sisäpuolelta haalla.

Pihamaa on pidettävä puhtaana; karisteet on poistettava ja milloin ei ajokapineita y. 111. käytetä, on ne siirrettävä suojukseen.

Ajoneuvojen tulee olla mukavat ja siistit ja on ne pidettävä hyvässä kunnossa, Reissä tulee olla tarpeeksi korkea selkänoja, lauta matkalaukkua varten ynnä kuskin istuin. Kärryissä tulee olla vieterit sekä jalkapeite.

Kestikievarissa tulee olla tarpeellisen paljon vällyjä matkustavan yleisön tarvittaessa maksutta käytettäviksi.

Ruokapöydän järjestäminen

Pöytä on oleva niin suuri, että matkustajat hyvin saavat tilaa sen ympärillä. Aterioimisen ajaksi on se katettava puhtaallæ valkoisella kiiltoiseksi mankeloidulla pöytäliinalla, joka kyllä voi olla karkea, mutta aina täysin siisti. Lautaset ja lasit hyvin pestyjä sekä kuivattuja puhtaalla pyyhinliinalla. Teräksiset kahvelit ja veitset ovat tarkoin puhdistettavat ja jokaista ateriaa varten kiilloitettavat hienoksi hiotulla puhdistuskivellä, jonka jälkeen ne huuhdotaan ja kuivataan puhtaalla pyyhinliinalla. Jokaiselle sijalle asetetaan matala lautanen, veitsi oikealla, kahveli vasemmalla puolella ja lusikka yläpuolelle lautasta, jonka päälle pannaan puhdas, hyvin mankeloitu lautasliina. Pöydälle pannaan vielä lautanen, kovine ja pehmeine leipineen, jälkimäinen ohueksi leikatuissa palasissa, asetti tuoretta voita, jotakin lajia suolattua lihaa tai kalaa sekä suolaa ja hienoa sokuria, jotka mieluim min ovat säilytettävät lävistetyllä metallitulpalla varustetuissa pulloissa.

Parasta on olla tarjoamatta makkaratavaraa, koska niitä harvoin saa maalla hyvänlaatuisia ja niiden valmistelu tarkastuksen puutteessa ylipäänsä on epäluotettava. Ollakseen aina varustettuna hyvillä leikkeleillä suositellaan majataloille hyvän Suolatun ja savustetun kinkun hankkiminen, joka pysyy tuoreena myöskin kesällä, jos se säilytetään viileässä ilmakkaassa huoneessa ja suojellaan kärpäsiltä ohutvaatteisella kääreellä tai sanomalehtipaperilla. Kinkusta voidaan helposti valmistaa hyviä, lämpimiä annoksia, samoinkuin sitä ilman muuta valmistelua, hienoksileikattuna poikki säikeitten, voidaan tarjota kylmänä tai käristettynä munan, perunain tai vihannesten kera.

Niinikään on paras olla ostamatta silliä tai anshovista sisältäviä suuria ilmanPitäviä läkkirasioita, jotka ovat kauan käytettävänä. Kalat pilaantuvat nimittäin pian sen jälkeen kuin astia on avattu ja saattavat olla tarveydelle vahingollisia, eikä ole maittavaa kun sama astia kuljetetaan edestakaisin eri seurueitten käytettäviksi. Ellei hyvää, kotona suolattua lahnaa tai lohta ole tarjona, ostettakoon kaikkein pienimpiä säilykerasioita, jotka pian tulevat käytettäväksi.

Kahvia tai teetä tarjoillessa tuotakoon se kannussa sisään, niin että matkailija itse saa valmistaa juomansa. Jos se tarjotaan kuppiin kaadettuna, niin älköön tätä täytettäkö siihen määrin että lainehtii yli reuliojen. Maalla on kahvin kanssa tarjottava kotona leivottuja hyvin paistettuja korppuja, jotka säilytetään voipaperin peittämässä lasitölkissä, vaan ei vanhentunutta, kauvan säästettyä ostoleipää.

Ruuan valmistus

Annokset on tarkoitettu 6 hengelle

Voidakseen olla varustettu ruokavaroilla lämpimänäkin aikana tulisi kestikievarien hankkia itselleen jäävarasto, muuten ovat ruuanlaitto-ohjeet melkein turhia. Raakaa lihaa ja kalaa ei pidä asettaa sinänsä paljaana jäälle, vaan voipaperiin käärittynä läkki- tahi kivivadille. Pienempi lihapalanen voidaan säilyttää tuoreena joitakuita päiviä kesällä jos se kääritään puhtaaseen liinavaatteeseen, joka on kastettu I rkl etikkaa, 2 tl suolaa ja I dl vettä sisältävällä liuoksella. Vaate on tarkoin käärittävä lihan ympäri, joka sitten säilytetään viileässä, ilmakkaassa huoneessa, missä ei ole kärpäsiä. Lihaa käytetään patapaistiksi, vatkuliksi tai lihapyöryiksi, vaan ei kelpaa keitettäväksi. Myöskin voidaan lihaa säilyttää porsliinitölkissä tuoreen maidon kokonaan peittämänä. Maito saa hapata ja liha pysyy tuoreena niin kauan kuin maidolla on tuores haju, 4—6 päivää.

Liemiruokia

Lihaliemi. 2 kg naudan etupotkaa tahi muita luisia paloja, 4 l vettä, 1 rkl suolaav 1/2 porkkanaa, 1/2 punajuurta, 1 kuorimaton sipuli, 1 pastinakka (1 selleri ja I purjolaukka jos niitä on), 6 maustepippurin jyvää. Liha huuhdotaan kylmässä vedessä, paloitellaan ja pannaan kylmään suolattuun veteen ja tiiviillä kannella varustettuun kasariin kiehumaan. Liemen annetaan hiljaa kiehua yhtämittaa 3—4 tuntia. Tunnin ajan kiehuttua pannaan siihen puhdistetut, palasiksi leikatut ja paistinpannussa kuiviltaan ruskeutetut juurekset ja pippurijyvät. Liemi saa sitten kiehua määräajan ja siivilöidään. Liemi keitetään päivää ennen käyttämistä, jotta rasvan saa tarkasti pois pinnalta. Liemi tarjotaan kuumana paahdetun ranskanleivän tahi lihapiiraisten kera.

Koska lihalientä ei voi säästää talvellakaan kun muutaman päivän (se kun ei saa jäätyä), voi sitä valmistaa vain vilkasliikkeisissä paikoissa, joissa pitkäaikainen säilyttäminen ei tule kysymykseen.

Jälkilihaliemi. Liemilihat ja luut keitetään uudelleen lisäämällä suolaa ja kylmää vettä. Niiden annetaan kiehua 2 tuntia ja siivilöidään. Tätä jälkilientä käytetään suurustettuihin liemiin, kuten pinaatti- ja juureskeittoihin.

Pinaattikeitto. 2 l jälkilihalientä, 1/4 kg tuoretta pinaattia, 2 rkl voita, 3 rkl vehnäjauhoja, suolaa, 2 hienonnettua valkopippurin jyvää. 1 tl sokeria, 1 munankeltuainen, 1 dl kermaa. Pinaatti perataan, huuhdotaan ja keitetään pehmeäksi liemessä. Liemi kaadetaan siivilän läpi, pinaatti puserretaan myös sen läpi, tahi hakataan hienoksi. Voi ja jauhot käristetään; siihen lisätään pinaatti ja liemi vispilöidään vähitellen sekaan. Liemi saa sitten kiehua 10 min. ja maustetaan suolalla, pippurilla ja sokerilla. Munankeltuainen ja kerma vispilöidään liemimaljassa ja keitto kaadetaan hyvästi, vispilöiden sekaan. Nuorista nokkosista voi keväällä laittaa samanlaista lientä.

Porkkanakeitto, 2 l jälkilihalientä tahi vettä, 1/2 kg porkkanoita, 1 selleri tahi pastinakka, 1 purjolaukka, 2 rkl voita, 4 rkl vehnäjauhoja, suolaa, 5 hienonn. valkopippurin jyvää, 2 munankeltuaista, I dl kermaa, 1 tkl hienonnettua persiljaa.

Juurekset puhdistetaan, leikataan viipateiksi, huuhdotaan ja keitetään hyvin pehmeiksi lihaliemessä tahi vedessä. Ne survotaan hienoksi tahi puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, siihen lisätään juuressose ja liemi vispilöidään vähitellen sekaan, annetaan kiehua 10 min. ja maustetaan. Munanruskuaiset ja kerma vispilöidään liemimaljassa ja kiehuva liemi kaadetaan vispilöiden joukkoon. Samoin valmistetaan keittoa juuriartisokista, perunoista y. m.

Kalakeitto. 1 1/2 kg pieniä kaloja, 2 l vettä, suolaa, 1 sipuli, 1/2 litraa maitoa, 2 rkl voita, 4 rkl vehnäjauhoja, 2 rkl hienonnettua persiljaa ja 2 rkl ruohosipulia.

Kalat perataan, huuhdotaan, pannaan kylmässä vedessä tulelle kiehumaan noin 1 tunnin ajaksi, suola ja kuorittu sipuli seassa. Liemi sivilöidään ja kaloista painellaan liemi tarkkaan pois. Voi ja jauhot käristetään, liemi kaadetaan vispilöiden sekaan ja saa kiehua 10 min. ruohosipuli ja persilja seassa.

Viinimarjamehukeitto. 1/2 l viinimarjamehua (tahi 1 l marjoja), 1 1/2 l vettä, 1 1/2 dl sokeria (maun mukaan), 2 rkl perunajauhoja.

Mehu ja vesi keitetään emaljoidussa kasarissa ja maustetaan sokerilla. Perunajauhot sekoitetaan tilkkaseen kylmää vettä, kasari nostetaan tulelta ja suurus sekoitetaan joukkoon, jonka jälkeen keitto saa kiehahtaa; liemi kaadetaan maljaan jäähtymään ja tarjotaan vehnäkorppujen kera. Puolukoista, karpaloista ja mustikoista valmistetaan keitto samoin. Jos käyttää tuoreita tahi kuivattuja marjoja, ovat nämä siivilöitävät pois.

Omenakeitto. 2 l tuoreita tahi 1 / 4 kg kuivatuita omenia, 2 1/2 l vettä, (kanelipalanen), 1 1/2 dl sokeria, 2 rkl perunajauhoja. Omenat kuoritaan, leikataan nelilohoiksi, siemenkotelo poistetaan ja 10110t pannaan etikan sekaiseen veteen, etteivät tummenisi. Kiehuvaan veteen pannaan sokeri (kaneli) ja omenalohot, jotka saavat kiehua pehmeiksi, jolloin ne nostetaan liemimaijaan. Liemi suurustetaan kylmään veteen sekoitetuilla perunajauhoilla, kiehautetaan ja kaadetaan omenalohkojen, sekaan. Jos kuivia omenia käytetään, ovat ne pestävät ja sitten liotettavat liemivedessä noin tunnin verran, ennen keittämistä.

Viipaleiksi leikattuja rabarberivarsia tahi raakoja karviaismarjoja keitetään liemeksi samoin kuin omenatkin. Näitä otetaan 1 l 2 1/2 l vettä kohti.

Kesällä käytetään tuoreita mansikoita, vattuja jopa mustikoitakin kerman tahi maidon ja jauhosokerin kera liemiruokana.

Munavelli. 2 l maitoa, 2 rkl vehnäjauhoja, 2—3 munankeltaista, 1 rkl suolaa, 3 rkl jauhosokeria. Kiehuva maito suurustetaan vehnäjauhoilla ja saa kiehua 10 min.; sitä on koko aika vispilöitävä. Se kaadetaan vatkattujen munankeltuaisten päälle, vispilöidään vähän aikaa uudelleen tulella, vaan ei saa kiehua. Munanvalkuaiset vatkataan haarukalla kovaksi vaahdoksi, sokeri, pannaan vähitellen joukkoon ja seos vatkataan kuohkeaksi, Siitä otetaan sitten ruokalusikalla kokkareita, jotka varovasti pannaan velliin hetkeksi hyytymään. Kasari nostetaan syrjään, peitetään kannella että pysyy kuumana. 10 minuutin päästä nostetaan kole kareet lämpöiselle vadille, velli maustetaan suolalla ja viedään tarjolle kokkareiden kera.

Eturuokia

Palapaisti. 2 kg sisäpaistia, 2 rkl voitq, 1 sipuli, 1 porkkana, 6 pippurin jyvää, 1 rkl vehnäjauhoja, 1 rkl suolaa, 1 rkl etikkaa, kiehuvaa vettä.

Liha pidetään riippumassa muutama päivä, pestään kuumaan veteen kastellulla pyyhkeellä ja nuijitaan hyvin. Voi käristetään padassa, liha pannaan siihen ruskettumaan joka puolelta. Paisti on käännettävä kahdella puulusikalla eikä kahvelilla, ettei lihaneste pääse tihkumaan ulos paistista.

Kun liha on hyvin ruskeutunut, lisätään kuorittu sipuli ja kaavittu, pesty porkkana, vehnäjauhot ja suola sirotellaan lihan pinnalle joka puolelta. Vähän ajan kuluttua lisätään (etikka ja) kiehuvaa vettä. Tiivis kansi pannaan oitis päälle ja pata nostetaan vienolle tulelle. On tarkkaan katsottava ettei liemi kiehu kuiviin, vaan lisätään silloin tällöin kiehuvaa vettä. Paisti on myös muutama kerta käännettävä. Kun liha on mureata, nostetaan se kuumalle vadille.

Kastike. 1 rkl vehnäjauhoja käristetään liemessä, kupillinen kermaa lisätään ja kiehautetaan; kiehuvaa vettä saa myös lisätä kunnes kastike on tarpeeksi sakeaa, Liemi saa kiehua, maustetaan suolalla jos on tarpeen, siivilöidään ja tarjotaan erikseen maljassa paistin kera. Paisti leikataan (poikki lihasäikeisen) ohuiksi viipaleiksi, jotka asetetaan keskelle vatia, ja kuorittuna keitetyt perunat pannaan niiden ympäri.

Lampaanpaisti. 2—3 kg:n lampaanpaisti, (1 pieni porkkana), vettä, suolaa,

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja nuijitaan. Kaavittu porkkana pannaan paistin kera uunipannuun, kiehuvaa vettä kaadetaan pannuun ja paisti pannaan uuniin paistumaan. Kun se on ruskeutunut, ripotellaan suolaa pinnalle ja liha valellaan usein liemellään. Paistuminen kestää 2—3 tuntia.

Kastike: 3 rkl vehnäjauhoja hämmennetään pannussa olevaan liemeen ja kiehuvaa vettä lisätään sen verran, että kastike on kohtalaisen sakeaa. Sitten se saa kiehua vähän aikaa, maustetaan suolalla, jos tarvitaan, ja siivilöidään. Paisti tarjotaan perunain ja hillokesallatien tahi vihannesten kanssa. Suolainen lampaanpaisti paistetaan samoin kuin edellinen ja tarjotaan ruskeutettujen nauristen tahi lanttukuutioiden kera.

Vasikanpaisti paistetaan samoin kuin lampaanpaistikin, uunissa, mutta siihen ei käytetä porkkanaa.

Vatkuli (Kalopsi). 1 1/2 kg lapaa tahi paistia, rasvaa tahi voita paistamiseen, 1 sipuli, 7 dl vettä, 8 maustepippurin Jyvää, 1 1/2 rkl suolaa, 3 rkl vehnäjauhoja, 1 dl maitoa tahi kermaa.

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, leikataan poikkisäikeiden viipaleiksi ja nuijitaan hyvästi. Nämä palaset ruskeutetaan äkkiä rasvassa, kuoritun ja viipaleiksi leikatun sipulin kera, sitten pannu huuhdotaan vedellä. Kuumennettuun, voideltuun pataan asetellaan kerroksittain rusketettu liha ja sipuliviipaleet, mausteet ja vehnäjauhot; huuhdeliemi kaadetaan päälIe. Kaiken tämän annetaan hiljalleen kiehua kannen alla, kunnes liha on mureata. Liha asetetaan vadille, maito vispilöidään kastikkeeseen, joka saa kiehahtaa, ja kaadetaan lihan päälle vadille. Tarjotaan keitettyjen tahi paistettujen perunain kera.

Pihvit. 1 1/4 kg naudan fileetä (selkärangan molemmin puolin sijaitseva murea liha), suolaa, 1/2 tl hienonnettua valkopippuria, 2 sipulia, voita paistamiseen, vettä. Lihan pitää olla ripustettuna 2—3 päivää; se pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, leikataan 2 sm:n paksuisiin viipaleisiin, jotka nuijitaan kevyesti molemmin puolin, mutta rikki ne eivät saa mennä. Runsaasti voita ruskeutetaan kuumassa pannussa, pihvit paistetaan äkkiä molemmilta puodin. Kun ovat toiselta puolen ruskeat käännetään ne, suolaa ja pippuria ripotellaan ruskealle,puolelle ja ne paistetaan toiseltakin puolin kypsiksi ja nostetaan lämpimälle vadille. Kuumaa vettä kaadetaan pannuun, vispilöidään ja kaadetaan pihvien päälle. Sipulit kuoritaan, leikataan viipaleiksi, jotka ruskeutetaan voissa, ja yksi viipale asetetaan kullekin pihville. Tarjotaan perunain kera. Nämä pihvit eivät onnistu, jollei ole hyvää, nuorta naudanlihaa; sitävastoin on helpompi saada onnistumaan seuraavat:

Patapihvit. 1 kg luutonta paistia, 5 rkl rasvaa tahi voita paistamiseen, 1/2 sipulia, 2 rkl vehnäjauhoja, vettä, 2 dl maitoa tahi kermaa, (1 tl sinappia).

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja leikataan poikittain viipaleiksi. Ne pehmitetään lihanuijalla ja leikataan kutitioiksi, jotka ruskeutetaan äkkiä rasvassa pannussa. Suolaa, valkopippuria, hienonnettua sipulia ja vehnäjauhoja sirotellaan päälle ja kaiken annetaan vielä hetken aikaa ruskeutua. Vähän vettä ja maitoa lisätään pannuun, kiehautetaan ja seos kaadetaan senjälkeen kasariin, Pannu on vielä huuhdottava vedellä ja tämä liemi kaadettava lihapalojen päälle kasariin. Kun kaikki lihakuutiot tällä tavoin ovat paistetut, saavat ne hiljalleen kiehua kasarissa, kunnes ovat mureita. Ennenkuin pihvit tarjotaan, maustetaan ne sinapilla, jos sitä on. Tarjotaan perunain kera.

Muhennettu hauki tahi ahvenia. 2 kg kalaan 4 rkl voita, 3 rkl vehnäjauhoja, 1 1/2 rkl suolaa, 3 rkl hienonn. persiljaa, 2 rkl ruoholaukkaa, 2 rkl dilliä, 1/2 l vettä.

Kalat suomustetaan, perataan ja huuhdotaan; suuret leikataan palasiksi, ne asetetaan voideltuun kasariin kerroksittain, voipalasia, Vehnäjauhoja, mausteita pannaan kerroksien väliin. Vesi kaadetaan viimeksi päälle ja kalat saavat hiljalleen kiehua noin 15—20 min. tiiviin kannen alla. Sen jälkeen ne nostetaan vadille, kastike kaadetaan kalojen päälle ja ne tarjotaan pe vunain kera.

Keitetty kala. (Hauki, kuha, ahven, siika y. m.) Vettä, 1 1/6 rkl suolaa, 1 tl etikkaa, 1/2 sipulia.

Kala perataan ja huuhdotaan hyvin; maksa huuhdotaan ja pannaan kalan sisään. Kala pannaan lämpimässä, suolatussa. vedessä kiehumaan selkäpuoli alaspäin. Vettä käytetään ainoastaan sen verran, että kala peittyy. Etikka ja sipuli lisätään veteen ja kala saa kiehua kunnes evät irtaantuvat. Sen jälkeen se nostetaan vadille. Kaikkien yllämainittujen kalojen kanssa sopii tarjota munakastiketta.

Munakastike. 150 gr tuoretta voita, 1 dl kalalientä, 3 kovaksi keitettyä munaa.

Voi sulatetaan ja kalaliemi pannaan sekaan. Munat hakataan veitsellä hienoksi, pannaan kastikemaljaan ja liemi kaadetaan kiehuvan kuumana niiden päälle.

Paistettu kala. 2 kg kalaa, 2 rkl suolaa, 1 dl ruisjauhoja, voita paistamiseen, vettä.

Kalat suomustetaan tarkoin, perataan, huuhdotaan, halkaistaan ja pyyhitään puhtaalla, kuivalla pyyhkeellä; suuret kalat leikataan poikittain 5 cm:in levyisiin palasiin. Ne käännetään suola- ja jauhoseoksessa ja paistetaan voissa pannussa. Kun kala on molemmilta puolin ruskea, Iisätään hiukan kiehuvaa vettä tahi kermaa ja kala saa kiehua tiiviin kannen alla 15 min, Se nostetaan vadille, vettä lisätään pannuun, vispilöidään ja kaadetaan kalan päälle.

Peruna-silavalaatihko. 150 gr savustettua silavaa, 400 gr keitettyjä perunoita, 2 munaa, 4 dl kermamaitoa.

Silava leikataan pieniksi kuutioiksi ja käristetään hiukan paistinpannussa. Perunat, kuutioiksi leikeltynä, sekoitetaan silavan joukkoon ja kaadetaan voideltuun vuokaan; munat ja maito vispilidään ja kaadetaan päälle. Vuoka pannaan uuniin paistumaan kellanruskeaksi.

Keitetyt munat. Puoleksikeitetyt munat: Tuoreet munat pestään ja pannaan kasariin kylmään veteen, asetetaan tulelle ja kun vesi alkaa kiehua, nostetaan munat heti pois, huudotaan nopeasti kylmässä vedessä ja pyyhitään kuiviksi. Tällä tavoin keitettynä hyytyvät keltuainen ja valkuainen tasaisesti.

Toinen tapa keittää puolipehmeitä munia on panna ne kiehuvaan veteen ja keittää 3 1/4—4 min. ilman kantta.

Kovaksi keitetyt munat. Tuoreet munat pestään ja pannaan kiehuvaan veteen kiehumaan 8—10 min. ilman kantta; ne nostetaan kylmään veteen jäähtymään, niin että kuoret helpommin lähtevät,

Paistetut munat. Ohukaispannu kuumenetaan ja siyellåän voilla ja kuhunkin ympyrään pannaan varovasti yksi rikottu muna. Suolaa sirotellaan hiukan pinnalle ja ne ovat valmiit kun valkuainen on hyytynyt.

Munakas. 4 munaa, 1/2 l kermamaitoa,  1/2 tl suolaa, voita. Munat ja maito vispilöidään, suolaa pannaan joukkoon ja seos kaadetaan voideltuun vuokaan, joka asetetaan lämpimään uuniin hyytymään. Tarjotaan liharuokien ja paistetun kalan kera, mutta voidaan tarjota yksin, jos siihen sekoitetaan pari lusikallista hienonnettua, savustettua silavaa.

Munakokkeli. 8 munaa, 1/2 l maitoa, 1/4 rkl suolaa, I rkl hienonn. ruohosipulia, 1 rkl voita.

Munat ja maito vispilöidään, suola ja ruohosipuli pannaan sekaan, Voi sulatetaan kasarissa ja munaseos kaadetaan joukkoon. Puulusikalla irroitetaan hyytynyt osa heti kasarin pohjasta, kunnes kaikki on hyytynyt, mutta se ei saa kiehua, sillä siitä se vetistyy.

Kahvi. Kutakin kahvikuppia kohti lasketaan 1 tl jauhettua kahvia. Kiehuvaan veteen pannaan kahvijauhoa ja palanen selvikettä ja keitetään 5 min. Kahvi nostetaan tulelta, annetaan selvitä ja tarjotaan heti.

Tee, 5: lle hengelle lasketaan runsas teelusikallinen teelehtiä. Posliininen teekannu huuhdotaan kiehuvalla vedellä, teelehtiä pannaan kannuun, joka puoleksi täytetään kiehuvalla vedellä, peitetään tahi asetetaan kuumalle paikalle. Kun teelehdet ovat hautuneet 5 min. lisätään kiehuvaa vettä ja tee on valmis.

Lyhennyksiä: rkl = ruokalusikka, tl = teelusikka 1 = litra, dl = desilitra, kg = kilogramma, gr = gramma, sm = senttimetri, min. = minuutti.

©2020 layout5 - suntuubi.com