Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Suomen Matkailijayhdistyksen juhlava jäsenkortti 1900-luvun alusta

* Tuolin jaloista 1887

Tuoleissa, pöydissä ja vuoteissa pitää olla niin monta jalkaa, ettei niitä tarvitse tukea seiniin. Hävitä kaikki syöpäläiset äärimmäisellä ankaruudella. Ota pois kaikki paperrossitumpit kukkaruukuista. Hoida sylkyastiat joka aamu. Älä tarjoa matkailijalle härskiintynyttä voita äläkä pilaantuneita kananmunia, ei edes keitetyn tai paistetun ruoan aineksina.

Suomen Matkailijayhdistyksen ohjeita kestikievareille 1887

* Automobiili kohtaa hevosen ja naisen 1912

...ja kun vastaamme tuli joku onneton raukka, joka kohteliaasti ja varovasti astui syrjään helvetinkoneemme tieltä, ajoimme juuri sillä kohdalla suloiseen vesilätäkköön, niin että vesi roiskahti kauvas ympärille. Irtonaisen hevosen kohtaamineen oli kiusallista – omistajalle. Harvinaisen itsepintaisesti pysytteleikse se vaunujen edessä ja laukkaa eteenpäin parisen peninkulmaa pois kotoa.

Jos taas tapaa yksinään kulkevan naisen, ei asia ole juuri sitä parempi. Tosin hän ei lähde laukkaamaan auton edellä, mutta juosta vilistää metsään niin kauvaksi kun vaan pääsee. Mutta kun hevonen ja nainen yksissä tuumin tulee vastaan, silloin ollaan huutavassa hukassa. Nainen hermostuttaa hevosen, se laskee täyttä karkua eteenpäin ja mummo parka istuu kärryssä kirkuen minkä jaksaa…

Matkailulehti 1912 automobiilimatkasta Helsingistä Muonioon

* Sodasta 1914

Missä kristittyjen suuri sotajumala ”menee sisälle”, sieltä matkailijan täytyy karata ulos. Lopetettu on  liike Mankalassa ja Oulujoella, lopetettu yli koko maailman. Herra Zebaot ei siedä sporttilakkeja, hän rakastaa kiiltäviä kypäröitä. Saksalaiset ”pelkäävät jumalata, muita ei ketään” on Bismark väittänyt. Mutta minä tiedän että saksalaisia on, jotka eivät pelkää Herra Zebaottia.  Niitä on paljon tälläisiä jumalattomia saksalaisia, ja he ovat ankarasti vastustaneet sotaa. Jumalaa pelkääväiset ovat saaneet voiton, ja maailman kansat tuhoavat toisensa. Viattomia, pakenevia matkailijoita, naisia ja lapsia, kohdellaan vieraalla maalla kuin väkivallantekijöitä.

Toimittaja Ernst Lampèn Matkailulehti n:ro 4/ 1914

Pääkirjoituksesta syntyi Matkailijayhdistyksessä kova häly ja johtokunta joutui seuraavassa numerossa sanoutumaan irti toimittajansa mielenilmaisuista ja laittamaan ne kirjoittajansa yksityisiksi ajatuksiksi.

Lampén matkalla Petsamoon 1921 >>>>>>

* Talvimatkailusta 1915

Matkailulla ei meidän massamme ole nykyaikaa, sillä on ainoastaan menneisyys ja tulevaisuus.   Nykyaika vaatisi talvimatkailua, mutta siitä ei synny mitään.  Ei kukaan matkustele tätä nykyä huvikseen, vaan ainoastaan kovan pakon vaikutuksesta. On ahdasta vaunuissa, makuupaikoista on puute, on kallista matkustella. Siis pysytään mieluummin kotona….

Mutta onpa vielä yhtä ja toista, joka vaikuttaa lamauttavasti yhdistyksen toimintaan.

Näin kuittasi Ernst saamansa arvostelun seuraavan lehden Matkailulehti 1/1915 numerossa

* Matkailua 1930-luvulla

Suomen matkailun suuri nousukausi oli 1930-luvulla ja se päättyi sotavuosiin. Alla kaksi kuvaa tuolta aikakaudelta. Vasemmalla turisti ja Lapin mies Niila Hirvasvuopio kohtaavat toisensa Laanilan majatalossa nykyisen Saariselän laidalla ja oikealla Matkailijayhdistyksen kartta 1932 ilmestyneestä reittiesitteestä, joka esitteli monilla kielille Suomen matkailumahdollisuuksia. 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Jäämeren radasta 1939

Rovaniemi–Petsamo rautatiestä näyttää lopultakin tulevan tosi… Rata tulee vedettäväksi Rovaniemeltä Meltauksen kautta Sodankylään. Sieltä eteenpäin ratasuunta on vielä epäselvä. Toinen merkittävä askel Lappiin suuntautuvien liikenneolojen parantamisessa on suunniteltu Helsinki – Petsamo lentoyhteys, joka luultavasti ensi kesänä saadaan aikaan. lentokentän rakentaminen Petsamossa on jo aloitettu.

Suomen Matkailu 4 / 1939           

    

Lapin jälleenrakentajien ja asevelivuosien merkit sekä muistosormus hakaristitunneksella

 

©2020 layout5 - suntuubi.com